Vrtnarjenje ni le dobro za planet, ampak znanstveno dokazano dobro deluje tudi na naše zdravje in dobro počutje. Vrnitev k naravi pomeni vsesplošno zmago.

Če bi naredili vse, kar je v naši moči, in ozelenili naše vrtove, bi to pomagalo prostoživečim živalim, ki so izpostavljene izumrtju, in zmanjšalo emisije ogljika.

Tukaj je nekaj nasvetov za ozelenitev vaše zelene površine:

Opustite umetno travo

Umetna trava izčrpava tla in odvzema dom opraševalcem, deževnikom in žuželkam. Umetna trava je narejena iz plastike, torej fosilnih goriv, katerih ogljični odtis je neizmerno visok. Poleg tega umetna trata ne zajema in shranjuje emisij ogljika, kot to počne naravna trata ali prave rastline na naši zemlji.

Poskusite se tudi izogniti tlakovanju vašega vrta. Zeleni vrtovi zmanjšujejo poplave, shranjujejo ogljik, zagotavljajo domove za čebele in druga bitja, nam poleti delajo senco in nam pomagajo, da se počutimo srečnejši.

Recite ne košnji trave

Urejanje vašega vrta prepustite naravi. Pustite vsaj del svoje trate, da raste divje. Pticam boste tako omogočili hrano, saj so odvisne od žuželk in hroščev, ki jih na nizkih travnikih primanjkuje. Na vrt posadite divje cvetlice, ki so primerne za naše območje.

Izogibajte se kemikalijam

Poskusite se izogibati umetnim gnojilom in pesticidom. Naravni ekosistemi so povezani z ravnovesjem. Vnašanje toksinov škoduje veliko bolj kot plevel ali škodljivci, ki jih želite zatreti. Za gnojilo lahko uporabite svoj kompost. Druga možnost je, da kupite organska gnojila. Obstajajo tudi načini za naravno odstranjevanje škodljivcev in zatiranje rastlinskih bolezni. Poiščite nasvete na spletu, v revijah ali knjigah.

Gojite lastno zelenjavo

Če gojite lastno zelenjavo, lahko prihranite denar, a najpomembneje je, da veliko prispevate k vašemu zdravemu prehranjevanju. Začnete lahko že z eno samo posodo, v katero posadite semena. To je lahko povsem praktična rešitev tudi za tiste z manj časa in prostora.

Naj vaš vrt postane dom za divje živali

Žuželke so ključnega pomena za zdravje vašega vrta. Našo pomoč potrebujejo predvsem čebele. Ustvarite jim domove s hoteli za hrošče in čebele. Lahko naredite tudi zatočišče za črve, saj več črvov pomeni boljšo zemljo. Na vrtu imejte, zlasti v poletnih mesecih, tudi nekaj vode za ptice in žuželke.

Slika je simbolična.

Okolju prijazna razsvetljava

Poskusite vaš vrt osvetliti z lučmi na sončno energijo. Dobro je, da nastavite tudi časovnik za izklop. Tako ponoči ne boste motili nočnih živali in ptic selivk.

Poskrbite, da bo vaše vrtno pohištvo trajnostno

Če je vaše trenutno vrtno pohištvo še vedno uporabno, je okolju najbolj prijazno, da ga uporabljate še naprej. Izogibajmo se slabe navade, da zavržemo stvari, ki še vedno delujejo brezhibno, samo zato, ker si želimo novejših. To je navada, ki se je moramo znebiti.

Ko se vaše obstoječe pohištvo izrabi, ga poskusite zamenjati z nečim trajnostnim, ki ne bo stoletja ležalo na odlagališču. Najboljša možnost glede materialov je les s certifikatom FSC. Predelani les je še ena dobra izbira in ima tudi videz ročne izdelave.

Zeleno vrtnarjenje

Zeleno vrtnarjenje pogosto pomeni manj dela in prihranek denarja. Kosite lahko poredko, ni vam potrebno zapravljati denarja za kemična gnojila ali pesticide. Rezultat zelenega vrtnarjenja ne bo le dober za lokalne divje živali in planet, ampak boste dejansko tudi vi imeli več časa za uživanje na svojem vrtu. Seveda pa to zahteva določen miselni premik, ko gre za estetiko.

Vse gre v smeri sprejemanja veličastne »zapuščenosti« narave namesto “urejenih in okrnjenih” vrtov. Stvar je v tem, da če vsi začnemo ozelenjevati našo zunanjo okolico, bi to pomenilo izjemno pozitiven učinek na vse manj vrst prosto živečih živali in strmo padanje števila žuželk. Pa tudi na zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Zmaga za naravo bo vedno zmaga tudi za ljudi.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk